
Poznaj Najważniejsze Elementy Odżywcze Ważne W Rybach
28 kwietnia, 2020Poznaj Najważniejsze Elementy Odżywcze Obecne W Rybach Świeże ryby – często te tłuste i morskie (łosoś, śledź, makrela), ale i hodowlane (pstrąg, karp) – obfitują w witaminy, mikroelementy a inne elementy odżywcze. Które z nich konsumować i dlaczego? Poznaj powody, dla jakich warto urozmaicić jadłospis, wprowadzając do niego ryby morskie i słodkowodne.
Poznaj Najważniejsze Elementy Odżywcze Obecne W Rybach
Spożycie ryb w Polsce – mimo jeszcze większej otwartości na kolejne smaki, a jeszcze będącej świadomości zdrowego odżywiania – jest nadal małe. Statystyczny Polak wypija ok. 13 kg ryb rocznie, podczas gdy Japończyk blisko pięć razy dużo. Dietetycy zalecają, aby jeść ryby nawet 2-3 razy w tygodniu – ze powodu na ich wartość zdrową i prozdrowotną. Jakie składniki można odkryć w rybach?
Kwasy omega-3
W rybach morskich te są m.in. nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Leczenie tych kontaktów na system odpowiedni istnieje nie do przecenienia: zacząwszy od pozytywnego pomysłu na działanie rozwoju układu nerwowego, poprzez łagodzenie stanów zapalnych, przeciwdziałanie miażdżycy i zakrzepom, aż po regulowanie poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Coraz częściej przypisuje się kwasy omega-3 z działaniem antydepresyjnym, a choćby z profilaktyką nowotworów.
Mikro- i makroelementy
W rybach znajdziemy m.in.:
fosfor (bierze start w tokach regeneracyjnych),
selen (ma robienie antyoksydacyjne i zapobiega komórki przed działaniem wolnych rodników),
jod (wspomaga dobre funkcjonowanie tarczycy),
fluor (pyta o stan kośćca i wzmacnia zęby).
Dodatkowo w ciele ryb te są witaminy: A, E i C. Tworzy ono i bogate źródło witaminy D, która stanowi wyjątkowo istotna w mieszkaniu homeostazy organizmu, pamięta o jego trwałość oraz pamięta układ z ważną czynnością układu hormonalnego.
Potrzebne białka i aminokwasy
Mięso ryb wybiera się wysoką ilością białka oraz lizyny, cysteiny i metioniny, czyli aminokwasów niezbędnych ludzkiemu organizmowi, a poprzez niego niewytwarzanych. Cechują się wysoką strawnością i są brane w prawie 90%. Tworzy zatem potrzebny nacisk na cały stan odżywienia organizmu – a przy tym wpływa budowę mięśni, produkcję kolagenu, poprawia koncentrację.
zobacz również Poznaj najważniejsze składniki odżywcze obecne w rybach