Poznaj Najważniejsze Elementy Odżywcze Te W Rybach

Poznaj Najważniejsze Elementy Odżywcze Te W Rybach

28 kwietnia, 2020 0 przez Doradca Marek

Poznaj Najważniejsze Składniki Odżywcze Obowiązujące W Rybach Świeże ryby – często te tłuste i morskie (łosoś, śledź, makrela), ale również hodowlane (pstrąg, karp) – obfitują w witaminy, mikroelementy również inne elementy odżywcze. Jakie spośród nich jeść i dlaczego? Poznaj powody, dla których warto urozmaicić jadłospis, wprowadzając do niego ryby morskie i słodkowodne.

Poznaj Najważniejsze Składniki Odżywcze Obowiązujące W Rybach

Spożycie ryb w Polsce – mimo jeszcze większej otwartości na nowoczesne smaki, a i rosnącej świadomości zdrowego odżywiania – jest nadal małe. Przeciętny Polak kosztuje ok. 13 kg ryb rocznie, podczas gdy Japończyk blisko pięć razy więcej. Dietetycy zalecają, by jeść ryby nawet 2-3 razy w tygodniu – ze powodu na ich liczba wartościową i prozdrowotną. Jakie elementy można wykryć w rybach?

Kwasy omega-3
W rybach morskich obecne są m.in. nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Zjawisko tych kontaktów na system odpowiedni istnieje nie do przecenienia: począwszy od pozytywnego nacisku na wspomaganie rozwoju układu nerwowego, poprzez łagodzenie stanów zapalnych, przeciwdziałanie miażdżycy i zakrzepom, aż po regulowanie poziomu cholesterolu i trójglicerydów we natury. Coraz częściej styka się kwasy omega-3 z życiem antydepresyjnym, i nawet z profilaktyką nowotworów.

Mikro- i makroelementy
W rybach znajdziemy m.in.:

fosfor (bierze start w procesach regeneracyjnych),
selen (ma życie antyoksydacyjne i utrzymuje komórki przed działaniem wolnych rodników),
jod (wspomaga prawidłowe działanie tarczycy),
fluor (pamięta o stan kośćca i wzmacnia zęby).
Ponadto w mięsie ryb obecne są witaminy: A, E i C. Posiada ono również wartościowe źródło witaminy D, jaka jest wyjątkowo istotna w mieszkaniu homeostazy organizmu, myśli o jego moc i wynosi kontakt z obowiązującą funkcją układu hormonalnego.

Potrzebne białka i aminokwasy
Mięso ryb zaleca się dużą zawartością białka oraz lizyny, cysteiny i metioniny, czyli aminokwasów niezbędnych ludzkiemu organizmowi, i poprzez niego niewytwarzanych. Prezentują się wysoką strawnością i są przyswajane w prawie 90%. Jest zatem korzystny pomysł na pełen stan odżywienia organizmu – i przy tym reguluje budowę mięśni, produkcję kolagenu, poprawia koncentrację.

zobacz również Poznaj najważniejsze składniki odżywcze obecne w rybach