
Badanie poziomu cukru we natury – na czym wierzy a kiedy o je wykonać?
24 kwietnia, 2020Badanie poziomu cukru we natury – na czym liczy i gdy o je zrobić? Badanie poziomu glukozy we natury to jedyne z pewnych badań diagnostycznych. Umożliwia ono zapobiegać poważnym schorzeniom trzustki, takim jak cukrzyca, i zwyczajnie je przyjmować. Dowiedz się, kiedy udać się na poszukiwanie, a również która jest norma poziomu cukru na czczo i po jedzeniu.
Badanie poziomu cukru we natury – na czym liczy i gdy o je zrobić?
Kiedy zbadać poziom glukozy?
Niektóre symptomy powinny nas szczególnie zaniepokoić. Należą do nich:
osłabienie,
nadmierne pragnienie,
zwiększona potliwość,
silne uczucie głodu,
kołatanie serca,
senność,
zmęczenie,
nawracające infekcje.
Kto powinien przeprowadzać badanie poziomu glukozy? Każdy młody człowiek – raz w roku (szczególnie osoby po 45. roku bycia), kobiety w ciąży – między 24. a 28. tygodniem (w sensu wykrycia cukrzycy ciążowej), a również kobiety z części zwiększonego ryzyka, m.in.:
mające na nadciśnienie tętnicze,
borykające się z nadwagą,
unikające wysiłku fizycznego,
po przebytej cukrzycy ciążowej,
u których żyje podejrzenie cukrzycy,
ze zdiagnozowanym zespołem policystycznych jajników lub chorobą sercowo-naczyniową.
Jak się przygotować do badania poziomu cukru?
Badanie poziomu glukozy dokonuje się na czczo 12 godzin po spożyciu ostatniego posiłku. Najlepiej wybrać się na nie przed śniadaniem i odrzucić z wcześniejszej aktywności fizycznej. Glukoza to cukier, jaki stanowi zdobywany i usuwany podczas każdej sytuacji ruchu, wynik badania może wtedy okazać się zaniżony. Dzień przed testem warto i unikać tłustych posiłków oraz przetworzonych przekąsek.
Jak przebiega badanie?
Badanie poziomu glukozy polega na pobraniu próbki krwi z żyły łokciowej lub opuszki palca. Można stworzyć i test obciążenia glukozą, który polega na poznaniu poziomu cukru we natury na czczo, a wtedy po 1 lub 2 godzinach po doustnym podaniu 75 g glukozy. Jeżeli organizm jest prawidłowo, po terminie ostatniego czasu poziom cukru wraca do zasady. Jeśli nie, istnieje ostatnie klucz do dalszej diagnostyki pod kątem podejrzenia cukrzycy, chorób trzustki, przysadki mózgowej bądź nadnerczy.
Norma cukru na czczo (u kobiet młodych): 70-110 mg/dl (3,9-6,1 mmol/l)
Norma cukru po jedzeniu (u kobiet młodych): < 140 mg/dl (7,8 mmol/l)
Dlaczego poziom cukru jest po zjedzeniu posiłku?
Poziom glukozy wzrasta po posiłku, co w konsekwencji doprowadza do rozwiązania insuliny (tzw. poposiłkowej) przez trzustkę. Insulina odpowiada za transport glukozy z natury do tkanek – wnika ona do ich wnętrza, i jej nadmiar magazynowany istnieje w wątrobie. Norma cukru po jedzeniu jest wtedy inna z jego okresu na czczo. Gdy glukozy we natury jest za mało, podchodzi do tzw. hipoglikemii, której obrazami są bóle głowy, nerwowość czy drgawki. Długotrwały stan hipoglikemii może spowodować nawet do śpiączki.
Gdy poziom cukru wzrośnie, możemy zauważyć objawy hiperglikemii. Należą do nich: wzmożone pragnienie, częste oddawanie moczu, osłabienie i zmniejszona ostrość widzenia. W współczesny sposób organizm świadczy o za wielkim poziomie glukozy, którą używa wydalić. Nagły, przekładający się stan hiperglikemii może powodować niewydolnością poszczególnych organów, uszkodzeniem mózgu czy nawet śpiączką.
zobacz również Badanie poziomu cukru we krwi – na czym polega i kiedy warto je wykonać?